SFATURI PRACTICE PENTRU TURNAREA BETONULUI

Condițiile optime pentru turnarea betonului:

  • Betoanele obișnuite pot fi turnate la o temperatura cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius, asigurându-se toate masurile necesare pentru tratarea acestora, in principal împotriva pierderii de apa prin evaporarea sa din compoziție;
  • In cazul in care temperaturile pe timpul zilei depășesc 30 de grade Celsius se recomanda turnarea betonului seara sau pe timpul nopții, astfel încât sa se prevină cat mai bine evaporarea rapida a apei.
  • De asemenea, pe timpul nopții, temperatura optima trebuie sa se mențină intre 5 si 7 grade Celsius. Daca temperatura de afara scade sub 5 grade Celsius (pe timpul iernii), trebuie sa iei câteva masuri de protejare a betonului împotriva frigului.

Modalitatea de turnare a betonului

  • Betonul trebuie turnat de la o înălțime maxima de 60 de cm si in niciun caz nu trebuie aruncat cu lopata deoarece, in unele locuri, betonul nu se va lega si nu va fi omogen.
  • Nu trebuie sa adaugi apa in plus daca ți se pare ca betonul este prea gros. Betonul va deveni poros si mai puțin rezistent. Orice abatere de la rețeta de beton va afecta calitatea si durabilitatea lucrării finale.
  • La elementele structurale cu armaturi dese (pereți diafragma, stâlpi sau grinzi) poți solicita de la producătorul de betoane adăugarea unui un aditiv plastifiant pentru obținerea unui beton mai fluid cu care sa poți lucra mai ușor.

Vibrarea betonului

  • Timpul de uscare a betonului variază in funcție de temperatura de afara, dozaj, tipul de ciment si aditivi. După turnare este necesara vibrarea betonului. Prin vibrare se mărește gradul de compactare, procedeul fiind de mare ajutor pentru distribuirea betonului in locurile mai greu accesibile.
  • Durata vibrării betonului este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde. Vei ști ca vibrarea este finalizata atunci când suprafața betonului este uniforma, ușor lucioasa si nu mai apar bule de aer la suprafața.
  • Nivelarea suprafețelor betonate trebuie făcuta cat mai repede după turnare, recomandat in primele doua ore. După acest interval betonul începe sa se întărească.

Metode de vibrare a betonului:

  • Vibrarea interna – se face cu un vibrator cu o forma alungita (lance sau bula) care este introdus in masa betonului. Este folosit pentru structuri de rezistenta (grinzi, stâlpi, pereți diafragma, radiere. Etc.)
  • Vibrarea externa – se face cu vibratoare electrice pentru cofraje, care se atașează pe exteriorul acestora. Este folosit pentru elemente prefabricate (grinzi, dale, borduri, placi de gard)
  • Vibrare de suprafața – se face cu o rigla/grinda vibranta care are atașat un mecanism pentru vibrare care intra in contact cu suprafața de beton, in timp ce este deplasata pe aceasta. Este folosit pentru dale de beton si la pardoseli
  • Apariția fisurilor in perioada de întărire a betonului poate fi prevenita prin tratarea suprafețelor expuse direct razelor solare prin stropire periodica cu apa, minim 3 zile, sau cu o soluție specializata de protecție. Ambele procedee trebuie aplicate imediat ce suprafața betonului este zvântata.

Aceasta proceduri vor împiedica evaporarea accelerata a apei de amestecul de beton proaspăt turnat si, totodată, contribuie la o hidratare mai eficienta a cimentului.